Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m., konsekvensutredning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning med anledning av en översyn av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m.

Tullverket har gjort en översyn av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. bl.a. utifrån ett av målen i regleringsbrevet som anger att "reglerna inom Tullverkets verksamhet ska vara enkla och tidsenliga".

Översynen har visat att det finns ett behov av att komplettera och ändra föreskrifterna på vissa områden varför Tullverket föreslår att Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (1994:57) om tullfrihet m.m. ska ändras. Den färdiga författningen kommer att ges ut som ett nytryck vilket innebär att alla bestämmelser — även de som inte ändras — kommer att återges.

Enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet som överväger nya eller förändrade regler utreda reglernas kostnadsmässiga konsekvenser och andra konsekvenser i den omfattning som det behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning.

Med anledning av detta har en konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning genomförts.

Författningsförslag till Tullverkets föreskrifter och allmänna råd om tullfrihet m.m.PDF, bilaga 1

Nuvarande utformning av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m.PDF, bilaga 2

Jämförelse mellan nuvarande lydelse och föreslagen ändringPDF, bilaga 3

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Enligt punkten 2.3 Enkla och tidsenliga regler i avsnittet Övriga mål och återrapporteringskrav i Tullverkets regleringsbrev ska "reglerna inom Tullverkets verksamhetsområde ska vara enkla och tidsenliga". En översyn av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. har därför gjorts. Dels för att se vad som behöver ändras för att anpassa författningen till kravet på enkla och tidsenliga regler och dels för att se om ytterligare föreskrifter behövs inom området. Översynen har visat att det finns ett behov av att komplettera och ändra föreskrifterna på vissa områden som redovisas nedan.

Dokument som ska lämnas till Tullverket vid begäran om tullfrihet

För att tullfrihet ska beviljas gäller i många fall att vissa villkor för befrielsen ska vara uppfyllda. Det kan vara fråga om vissa tidsfrister, att tillstånd krävs eller att omständigheterna är sådana att tullfrihet kan medges. För att tullmyndigheten ska kunna fastställa att villkoren för tullfrihet är uppfyllda i det enskilda fallet gäller enligt artikel 126 i rådets förordning (EG) nr 1186/2009 att den person det gäller, för de behöriga myndigheterna, ska framlägga tillfredsställande bevis för att dessa villkor har uppfyllts.

För att underlätta ärendehanteringen för importörer, ombud och tulltjänstemän har Tullverket i många år reglerat i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd om tullfrihet m.m. vilka handlingar som ska lämnas till Tullverket vid begäran om tullfrihet. Vid den översyn som nu har gjorts har Tullverket konstaterat att det finns behov av att det tydligare framgår av författningen vilka uppgifter och handlingar som ska lämnas till Tullverket vid begäran om tullfrihet och vad som gäller för respektive handling.

a) 1 e § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m.

I paragrafen finns bestämmelser om undantag vid elektronisk uppgiftslämning från kravet i 1 d § om att lämna skriftlig uppgift eller försäkran i original till Tullverket när varorna deklareras för övergång till fri omsättning. Deklaranten förvarar då handlingen med övriga styrkande handlingar och handlingen ska endast lämnas till Tullverket om tullkontoret i särskilt fall begär det.

I vissa i paragrafen uppräknade fall ska dock skriftlig uppgift eller försäkran alltid lämnas till Tullverket oavsett om tulldeklarationen lämnas skriftligen eller genom ett elektroniskt dokument, t.ex. när sökanden är en privatperson eller en främmande stats beskickning. I vissa av dessa fall kan emellertid ett ombud som är innehavare av ett AEO-certifikat tullförenklingar eller AEO-certifikat tullförenklingar/säkerhet och skydd medges undantag från kravet på att lämna handlingen till tullkontoret. Vid ett sådant medgivande förvaras handlingen istället hos ombudet och ska presenteras för Tullverket på begäran.

1 e § har av många ansetts svårläst då den innehåller många hänvisningar till andra paragrafer i författningen vilket har lett till att det ibland uppstått tveksamhet kring vad som egentligen gäller. Tullverket föreslår därför att författningen får en ny struktur så att det i varje enskilt fall blir tydligt vad som gäller för de handlingar som ska lämnas till Tullverket vid begäran om tullfrihet. Föreslaget innebär ingen ändring i sak utan istället för att bestämmelserna anges i en inledande paragraf till författningen flyttas dessa till respektive sakområde. Se exempelvis förslag till ny 2 kap. 12 och 13 §§ om handlingar som ska lämnas när tullfrihet begärs för utrustning till studerande.

b) Dokumentkoder för handlingar som ska lämnas vid begäran om tullfrihe

I syfte att underlätta för den som åberopar en handling i tulldeklarationen har Tullverket för avsikt att skapa dokumentkoder för de handlingar som ska lämnas vid begäran om tullfrihet. På så sätt kan uppgifterna lämnas i kodad form istället för att lämnas i löpande text i fält 44 i tulldeklarationen.
Vilka koder som ska anges i tulldeklarationen kommer att framgå av Taric (se förslag till ny 1 kap. 4 §). Förslaget att införa nationella dokumentkoder på tullfrihetsområdet har lett till att Tullverket också förslår att bilaga 1 och 2 till bilaga B i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning) upphävs för att ersättas med en hänvisning till Taric Söksystem respektive Taric-databasen (se konsekvensutredning dnr STY 2011-575).

c) Styrkande handlingar som ska lämnas vid begäran om flyttsakstullfrihet, tullfrihet för personlig egendom som förvärvats genom arv respektive tullfrihet för varor som importeras i samband med att verksamhet överförs från tredje land

Enligt Tullverkets uppfattning finns det i vissa fall behov av att fastställa vilka ytterligare handlingar, förutom försäkran eller skriftlig uppgift, som alltid ska lämnas till tullkontoret vid begäran om tullfrihet.

Tullverket föreslår att:

  1. när någon begär tullfrihet för personlig egendom som förvärvats genom arv ska handlingar som styrker detta lämnas till tullkontoret när varorna deklareras för övergång till fri omsättning (se förslag till ny 2 kap. 10 §).
  2. när någon begär flyttsakstullfrihet för transportmedel eller för en vara med ett värde överstigande 100 000 kronor ska handlingar som styrker inflyttningen/återvändandet samt att tidsfristerna för normal bostad/vistelse i tredje land pga. arbete är uppfyllda lämnas till tullkontoret när varorna deklareras för övergång till fri omsättning. Vidare ska handlingar som styrker att ägande- och begagnandevillkoren är uppfyllda lämnas till tullkontoret (se förslag till ny 2 kap. 2 § och 3 kap. 17 §).
  3. när någon begär tullfrihet för varor som importeras i samband med att verksamhet överförs från tredje land ska handlingar som styrker att företaget definitivt har upphört med sin verksamhet i ett tredje land och flyttar till Sverige för att här fortsätta med en liknande verksamhet lämnas. Vidare ska i det fall tullfrihet begärs för en vara med ett värde överstigande 100 000 kronor handlingar som styrker att ägande- och begagnandevillkoren är uppfyllda lämnas till tullkontoret (se förslag till ny 2 kap. 14 §).

Som framgår ovan har Tullverket i vissa fall satt en värdegräns på 100 000 kronor för när handlingarna ska lämnas till tullkontoret. Anledningen till detta är att Tullverket gör bedömningen att den administrativa bördan för de berörda skulle bli för stor om t.ex. styrkande handlingar beträffande ägande- och begagnandevillkoren, oavsett varornas värde, skulle krävas för samtliga varor i en flyttsakssändning.

I de fall varornas värde inte uppgår till100 000 kronor gäller den generella regeln i förslag till ny 1 kap. 3 § att tullkontor kan begära att styrkande handlingar ska lämnas även i andra fall om de anser det vara motiverat.

d) Andra förslag som rör dokument som ska lämnas till Tullverket vid begäran om tullfrihet

1. Enligt 1 d § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. gäller att tullkontoret i stället för skriftlig uppgift eller försäkran kan godkänna annan tillförlitlig utredning angående omständigheterna i fallet. I syfte att ärendehanteringen ska bli mer enhetlig föreslås att bestämmelsen upphävs.

2. Villkoren för tullfrihet enligt artiklarna 90-94 i förordning (EG) nr 1186/2009 för varor som ska användas eller förbrukas vid en handelsmässa är omfattande varför detaljerad information om sändningen behövs för att en begäran om tullfrihet ska kunna prövas. Tullverket föreslår att den som begär tullfrihet enligt artikel 90 i förordning (EG) nr 1186/2009 ska lämna en skriftlig uppgift om att omständigheterna är sådana som kan medföra tullfrihet när varorna deklareras för övergång till fri omsättning (se förslag till ny 2 kap.
35 §).

3. Av samma skäl föreslår Tullverket att den som begär tullfrihet för luftfartsutrustning ska lämna en skriftlig uppgift om den avsedda användningen när varorna deklareras för övergång till fri omsättning (se förslag till ny 3 kap. 11 §).

4. Enligt 13 och 14 §§ i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. gäller att den som begär tullfrihet för vissa jordbruksprodukter ska lämna en skriftlig uppgift respektive skriftlig försäkran till Tullverket. Tullverket föreslår att detta endast ska gälla i de fall tulldeklarationen lämnas skriftligen eller elektroniskt till Tullverket (se förslag till ny 2 kap. 17 och 19 §§).

5. I några fall har Tullverket föreskrivit att en försäkran eller ansökan om tullfrihet ska lämnas på fastställd blankett. Föreskrifterna kompletteras nu så att samtliga fall där en försäkran eller ansökan ska lämnas på fastställd blankett framgår av författningen (se förslag till ny 2 kap. 2, 21 och 31 §§; 3 kap. 2, 8 och 17 §§ samt 4 kap. 1 §).

6. Då tillstånd till tullfri import krävs för att tullfrihet ska medges för instrument och apparater för medicinsk forskning och för varor till katastrofoffer anser Tullverket att bestämmelserna i 22 och 32 §§ Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. om att sökanden i dessa fall dessutom ska lämna en skriftig försäkran respektive skriftlig uppgift till Tullverket kan upphävas. Den information Tullverket behöver för att handlägga ärendet kan lämnas av sökanden i ansökan om tillstånd till tullfri import.

Varor för undersökning, analys eller provning

Enligt 34 § i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. ska den som begär tullfrihet enligt artikel 95 i förordning (EG) nr 1186/2009 lämna en skriftlig uppgift om den avsedda användningen.

Vid handläggning av ärenden där aktuell tullfrihet begärs behöver dock ärendet ofta kompletteras för att begäran om tullfrihet ska kunna prövas. Enligt artiklarna 98-101 i förordning (EG) nr 1186/2009 gäller att Tullverket ska fastställa kvantitet, tidsfrist för när undersökningen, analysen eller provningen ska vara genomförd samt godkänna hanteringen av eventuella restprodukter. För att inte fördröja tullklareringen föreslår Tullverket att den som är ansvarig för verksamheten ska lämna information om detta redan i den skriftliga användningsuppgiften (se förslag till ny 2 kap. 37 §).

Vidare föreslår Tullverket att tullkontoret på begäran ska kunna förlänga tidsperioden för undersökningen, analysen eller provningen (se förslag till ny 2 kap. 39 §).

Allmänna råd om varuprover av ringa värde

Tullverket har utrett frågan om vad som avses med ringa värde i artikel 86 i förordning (EG) nr 1186/2009 och funnit att det är typ av vara, utformning, märkning och användning som avgör om det är fråga om ett varuprov av ringa värde i mening som avses i artikel 86 i förordning (EG) nr 1186/2009 och inte provernas värde i kronor. Ett varuprov som i sig självt utgör en handelsvara är inte att betrakta som ett varuprov av ringa värde i den mening som avses i nämnda artikel. Tullverket konstaterar att med den nya tolkningen är nuvarande allmänna råd till 33 b § i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. inte längre aktuella och föreslår att dessa ersätts med allmänna råd som speglar den nya tolkningen (se förslag till allmänna råd till ny 2 kap. 34 §).

Införande av en giltighetstid för beslut om godkänd mottagare för tullfri import

Enligt 16 § förordningen (1994:1605) om tullfrihet m.m. får Tullverket efter ansökan godkänna en institution, inrättning eller organisation som mottagare berättigad att införa vissa varuslag tullfritt. Dessa beslut gäller tills vidare vilket gör att det ju längre tid som har förflutit från beslutsdatum uppstår en risk att besluten inte längre är aktuella, exempelvis för att den godkända institutionen, inrättningen eller organisationen inte längre bedriver sådan verksamhet som berättigar till tullfrihet. Det kan i sin tur leda till att tullfrihet felaktigt medges för en vara. För att säkerställa att institutionen, inrättningen eller organisationen uppfyller villkoren för att vara godkänd som mottagare berättigad att införa vissa varor tullfritt förslås att dessa beslut ska gälla i tre år från dagen för beslutet (se förslag till ny 2 kap. 1 §).

Förslag som rör ärenden där tillstånd till tullfri import är ett villkor för tullfrihet

a) Försäkran som avses i artikel 2 i kommissionens förordning (EEG) nr 2289/83 respektive kommissionens förordning (EEG) nr 2290/8

I förslag till ny 2 kap. 21 och 31 §§ hänvisas till kommissionens förordning (EEG) nr 2289/83 respektive kommissionens förordning (EEG) nr 2290/83. Dessa två förordningar har emellertid inte uppdaterats efter det att rådets förordning (EG) nr 1186/2009 trädde i kraft varför de fortfarande refererar till artiklar i den upphävda förordningen (EEG) nr 918/83.

Enligt artikel 133 i förordning (EG) nr 1186/2009 gäller dock att hänvisningar till den upphävda förordningen (EEG) nr 918/83 ska anses som hänvisningar till förordning (EG) nr 1186/2009 och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga VI i förordning (EG) nr 1186/2009. Av detta följer att bestämmelserna i artikel 2 i förordning (EEG) nr 2289/83 ska tillämpas när någon begär tullfrihet enligt artiklarna 67 och 68 i förordning (EG) nr 1186/2009 och att bestämmelserna i artikel 2 i förordning (EEG) nr 2290/83 ska tillämpas när någon begär tullfrihet enligt artiklarna 43-45 i förordning (EG) nr 1186/2009.

I förslag till ny 2 kap. 22 och 32 §§ förtydligas också i vilket fall ovannämnda försäkran ska lämnas i ansökningsblanketten och när den ska bifogas ansökan om tillstånd till tullfri import.

b) Ansökan om tillstånd till tullfri import för varor enligt artikel 43 i förordning (EG) nr 1186/200

Enligt artikel 4 i kommissionens förordning (EEG) nr 2290/83 ska en ansökan om tillstånd till tullfri import för varor enligt artikel 43 i förordning (EG) nr 1186/2009 åtföljas av alla upplysningar som Tullverket finner nödvändiga för att avgöra om de villkor, som är fastställda för att tillåta införsel utan importtull, är uppfyllda.

Tullverket anser att bestämmelserna om vilka handlingar som ska bifogas ansökan om tillstånd till tullfri import bör kompletteras. Tullverket föreslår att en skriftlig uppgift om materialets innehåll ska bifogas ansökan om tillstånd till tullfri import när någon begär tullfrihet för audiovisuellt material upptagna i bilaga II A i förordning (EG) nr 1186/2009. Informationen är avsedd för Tullverkets bedömning av om materialet har utbildningsmässig, vetenskaplig eller kulturell karaktär

Vidare föreslås att en skriftlig försäkran om att varorna utgör samlarföremål eller konstverk av utbildningsmässig, vetenskaplig eller kulturell karaktär inte avsedda för försäljning ska bifogas ansökan om tillstånd till tullfri import när någon begär tullfrihet för varor upptagna i bilaga II B i nämnda förordning (se förslag till ny 2 kap. 23 och 24 §§).

Interna föreskrifter och allmänna råd
Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. innehåller dels bestämmelser som riktar sig till importörer och ombud som i tulldeklarationen begär tullfrihet och dels interna bestämmelser som uteslutande rör verksamheten inom myndigheten. För att författningen ska bli tydligare och mer lättläst föreslår Tullverket att interna föreskrifter och allmänna råd rensas från författningen, det gäller bl.a. bestämmelser om Tullverkets uppföljning och kontroll, om information till den tullfrihetsberättigade om villkoren för tullfriheten samt var inom Tullverket ett tullfrihetsärende ska handläggas.

Redaktionella och språkliga ändringar

  1. För att öka tydligheten föreslås att författningen delas in i kapitel.
  2. Hänvisningen till rådsförordningen om tullbefrielse uppdateras då rådets förordning (EEG) nr 918/83 den 1 januari 2010 ersattes av förordning (EG) nr 1186/2009 (kodifierad version).
  3. EU:s bestämmelser om tullfrihet för bohag för möblering av en andra bostad har upphävts genom rådets förordning (EEG) nr 274/2008. Tullverkets föreskrifter om tullfrihet för sådana varor fyller därför inte längre någon funktion och bör upphävas.
  4. Lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap har upphävts genom lagen (2009:260) om upphävande av lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap men ska fortfarande gälla i vissa fall. I definitionen om ägande i förslaget till ny 3 kap. 20 § införs en hänvisning till övergångsbestämmelserna i lagen (2009:260).
  5. De allmänna råden till 34 a § i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. om hantering av vissa typer av diplomatsändningar föreslås ska upphävas då dessa täcks in av dels EU:s tullagstiftning och dels av Tullverkets föreskrifter (TFS 2010:6) om tullkontroll vid diplomatisk eller konsulär immunitet.
  6. Vissa andra redaktionella och språkliga ändringar förslås också men då de är av mindre betydelse tas de inte upp här.

2. Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Tullverket kan inte se någon alternativ lösning för det som ska uppnås. Reglerna finns inom en befintlig och redan existerande ram och är en integrerad del av tullagstiftningen.

Om regleringen inte sker uppfyller Tullverket inte målet i regleringsbrevet om att reglerna inom Tullverkets verksamhetsområde ska vara enkla och tidsenliga. Begreppet "enkla och tidsenliga regler" innebär enligt Tullverkets tolkning dels att reglerna ska vara begripliga och moderna i sin utformning, dels att lösningarna och det som regleras är tidsenligt och inte medför en onödig administrativ börda.

3. Berörda

Berörda är importörer och ombud som i tulldeklarationen begär tullfrihet.

4. Uppgifter om kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför

  1. Förslaget bedöms inte medföra några ökade kostnader.
  2. I författningen införs i några fall kravet på att ytterligare handlingar ska lämnas till Tullverket vid begäran om tullfrihet. Även om detta medför att den administrativa bördan ökar något i dessa fall anser Tullverket att det ändå är motiverat att ändringarna införs då detaljerad information om sändningen behövs för att en begäran om tullfrihet ska kunna prövas.
  3. Tullverket strävar efter att uppnå så liten negativ inverkan som möjligt på näringslivet och försöker, i den mån gemenskapsrätten lämnar utrymme, istället underlätta för företagen. I syfte att underlätta för den som åberopar en handling i tulldeklarationen föreslår Tullverket att dokumentkoder ska skapas för de handlingar som ska lämnas vid begäran om tullfrihet.

Om förslaget inte genomförs innebär det förutom att uppgiften måste lämnas i löpande text i fält 44 i tulldeklarationen att det kan bli fördröjningar vid handläggningen av ärendet. Tullverket anser att detta skulle kunna utgöra en onödig administrativ börda för såväl Tullverket som berörda importörer och ombud.

  1. Reglerna blir mer lättlästa på grund av de redaktionella och språkliga förändringarna. Reglerna blir också tydligare med författningens nya struktur.

5. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen

De föreslagna ändringarna överensstämmer med reglerna som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen.

6. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser

Tullverket bedömer att särskild hänsyn inte behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande. Löpande information kommer att presenteras på Tullverkets webbplats tullverket.se och via TullNytt. Denna konsekvensutredning har också en viss informationseffekt.

7. Beskrivning av antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen

Se punkten 3 ovan.

8. Tidsåtgång samt administrativa och andra kostnader för företag

Se punkten 4 ovan.

9. Konkurrensförhållanden för företag

Konkurrensförhållandena mellan företagen påverkas inte av förslaget.

10. Särskild hänsyn till små företag

Ändringen gäller för alla berörda importörer och ombud. Något undantag för små företag kan inte ges.

11. Kontaktperson

Maria Åhlin
Tullverket
Box 12854
112 98 STOCKHOLM
e-post: maria.ahlin@tullverket.se

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)