Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullordningen 8 kap 14 och 16 §§, konsekvensutredning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning – tullordningen 8 kap 14 och 16 §§.
Tullverket föreslår ändringar i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (2000:20) om tullförfarande m. m. (tullordningen) 8 kap 14 och 16 §§ om förenklade förfaranden med anledning av att göra åtgärdsindikatorn obligatorisk för elektroniska förenklade importdeklarationer.

I de fall en importsändning innehåller varor som omfattas av restriktioner eller licenser ska deklaranten eller ombud som denne anlitar särskilt uppmärksamma Tullverket om detta.
Det kan i dagsläget göras genom att ange en frivillig åtgärdsindikator.    

Enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet som överväger nya eller förändrade regler utreda reglernas kostnadsmässiga konsekvenser och andra konsekvenser i den omfattning som det behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning.

Med anledning av detta har en konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning genomförts.

Förslag till ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning)PDF

Jämförelse mellan nuvarande och föreslagen ändring i TFS (2000:20) – tullordningen 8 kap 14 och 16 §§PDF

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå


Tullverket vill göra åtgärdsindikatorn till en obligatorisk uppgift i den elektroniska förenklade importdeklarationen eftersom gods som omfattas av restriktioner eller licenser ska kontrolleras innan varan övergår i fri omsättning eller exporteras.

Elektroniska deklarationer avseende direktförtullning och export är spärrade i tulldatasystemet (TDS) med klareringsspärrar eller valideringar av dokumentkoder eller åtgärdskoder kopplade till varukoden i Taric. Förenklade deklarationer vid import kan inte spärrläggas eller valideras p.g.a. att varukod inte lämnas i deklarationen. Däremot kan deklaranten eller ombud som denne anlitar ge förutsättningar för att fördela tulldeklarationen i röd eller grön kanal i TDS genom att använda en åtgärdsindikator, en tvåställig sifferkod. Att ange åtgärdsindikator är i nuvarande Tullordning inte obligatoriskt. Bestämmelserna om åtgärdsindikatorer finns i Tullordningen 8 kap 16§ för förenklade förfaranden. Bestämmelser för förenklade deklarationer för licensbelagda varor finns i Tullordningen 8 kap 14 §.  

Att göra åtgärdsindikatorerna obligatoriska kommer medföra att restriktions- och licensvaror uppmärksammas effektivt i den elektroniska förenklade importdeklarationen.

Genom att göra att åtgärdsindikatorn obligatorisk uppnås följande:

  • En bättre selektering av deklarationer som hamnar i röd kanal
  • En obligatorisk kod lägger ett tydligare ansvar på deklaranten eller ombud som denne anlitar

2.   Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd


1. Ett utbyte av nuvarande åtgärdsindikator mot en kod på ärendenivå om sändningen innehåller restriktioner och ytterligare en kod på varupostnivå för angivande av restriktionstyp — innebär bl.a. omfattande systemförändringar samt ökat uppgiftslämnande från deklaranten eller ombud som denne anlitar. De främsta fördelarna med detta alternativ är bl.a. bättre selektering av varuposter med restriktioner, ett tydligare ansvar för deklaranten eller ombud som denne anlitar samt ett säkrare tulldeklarationssystem.  

2. Inför en ny kod vid förenklade importdeklarationer av livsmedel, produkter och levande djur som ska veterinärkontrolleras ¬¬— innebär inga förändringar i TDS men berör endast vissa restriktionsvaror. Förändrar inte deklarantens eller ombudets ansvar att ange kod men valet av åtgärdsindikator blir tydligare.

3. Förtydligade instruktioner för användning av kod 11 och 12  i den förenklade importdeklarationen — innebär informationsinsatser till deklaranter och ombud. Det innebär inte några systemförändringar i TDS. Detta förslag förändrar inte deklarantens eller ombudets ansvar.

4. Inför varukod i förenklade deklarationen — Tullverket använder idag inte möjligheten att kräva varukod vid den förenklade deklarationen. I dagsläget är beslut inte fattat inom EU angående vilka uppgifter som behöver lämnas när den moderniserade tullkodexen införs under 2013/2014.

5. Ingen förändring — Om ingen regeländring sker finns risken att sändningar som rätteligen skulle ha kontrollerats övergår i fri omsättning utan kontroll fortfarande kvar.

3.   Uppgifter om vilka som berörs av regleringen


Deklaranten eller ombud som denne anlitar berörs eftersom de åläggs en skyldighet att ange åtgärdsindikator som de inte har idag. Det är i första hand de operatörer som i dagsläget inte anger en åtgärdsindikator vid deklarationen som i ett initialt skede får förändrade rutiner. Förslaget innebär att deklaranten eller ombud som denne anlitar aktivt måste ta ställning till vilken åtgärdsindikator som skickas. Eftersom detta blir en skyldighet kan det medföra att tillståndet till förenklat deklarationsförfarande kan komma att ifrågasättas om åtgärdsindikator anges felaktigt.

4. Uppgifter om kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen


TDS kommer behöva förändras. Förändringen i TDS kommer medföra att deklarationerna inte godkänns utan avvisas direkt av systemets mottagningsfunktion om inte åtgärdsindikator angetts i deklarationen.

De system där det idag inte är möjligt att ange åtgärdsindikator måste lägga till denna funktion. I ett senare skede kan Tullverket komma att ställa krav på systemen att de ska validera att åtgärdsindikator är inlagd.

Eftersom deklaranten måste ange koden i den elektroniska förenklade importdeklarationen berörs också deklaranterna i viss mån resursmässigt.

Vid en jämförelse mellan de olika alternativen anser Tullverket att denna ändring med att göra åtgärdsindikatorerna obligatoriska i den elektroniska förenklade importdeklarationen ger störst nytta för Tullverket och operatörerna i och med att fler deklarationer kommer fördelas till grön kanal och automatklareras, operatörerna informerar Tullverket när restriktionsvaror importeras och Tullverket kan göra en bättre selektering av kontrollerna.

5. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen


Den föreslagna ändringen är helt i överensstämmelse med EU:s bestämmelser om gränskontroll av restriktionsvaror och licensbelagda varor vid import.

6. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser


Ikraftträdandet bör ske så snart som möjligt men tid för eventuell anpassning av system kommer beaktas. En riktad informationsinsats kommer att göras till de operatörer som har tillstånd till förenklat deklarationsförfarande och en bredare information kommer läggas ut i Tullnytt och på Tullverkets webbplats cirka två veckor innan den nya bestämmelsen träder i kraft.

7. Beskrivning av antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen


Ca 8 000 företag och ombud har tillstånd till förenklat deklarationsförfarande. Alla storlekar på företag och alla branscher förekommer.

Av ca 40 000 elektroniska förenklade deklarationer per månad saknar ca 800 stycken (2%) åtgärdsindikator idag och det är i första hand dessa som kommer att få förändrade rutiner.   

8. Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader.


Att lägga till ytterligare en tvåsiffrig kod i deklarationen kan ta någon minut i anspråk för normalanvändaren.  

9. Beskrivning av vilka andra kostnader den föreslagna regleringen medför för företagen och vilka förändringar i verksamheten som företagen kan behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen


De system som i dagsläget inte är konstruerade för att hantera åtgärdsindikator behöver anpassas och detta kan medföra extra kostnader för de företag som i dagsläget använder dessa system.   

10. Beskrivning av i vilken utsträckning regleringen kan komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen


Konkurrensförhållandena påverkas inte då detta blir obligatoriskt för alla företag som använder den elektroniska förenklade importdeklarationen.

11. Beskrivning av hur regleringen i andra avseenden kan komma att påverka företagen


Inget ytterligare har påträffats.

12. Beskrivning av om särskilda hänsyn behöver tas till små företag vid reglernas utformning


Det är ingen skillnad på små eller stora företag beträffande denna reglering.

13. Kontaktperson


Anna Quakkelaar
Nationell specialist, klassificering/restriktioner
Tullverket KC Tillstånd
Tel direkt 08-405 03 84, mobil 072-240 78 33
e-post: tullverket@tullverket.se med kopia till anna.quakkelaar@tullverket.se
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)