Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Omsättning till ett annat EG-land, konsekvensutredning

Konsekvensutredning vid regelgivning enligt förordningen (2007:1244) — Omsättning till ett annat EG-land
 
Tullverket föreslår ändringar i Tullverkets föreskrifter (2002:26) om frihet från mervärdesskatt för varor som efter importen skall omsättas till ett annat EG-land samt i bilaga B till Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning).
 
Med anledning av förslaget har Tullverket gjort en konsekvensutredning vid regelgivning enligt förordning (2007:1244). Författningsförslaget finns i bilaga 1PDF. Bestämmelserna i sin nuvarande lydelse finns i bilaga 2PDF.
 
Sammanfattning  
Det föreslås att bestämmelserna i 3 kap. 30 § andra stycket mervärdesskattelagen (ML) ska kunna tillämpas även för varor som ska bearbetas i Sverige. Om kravet på identitet är uppfyllt kan de bearbetas efter övergången till fri omsättning innan de levereras till det andra EG-landet. Nationell kod införs. Uppgifter ska lämnas i fält 44.

För närvarande lämnas i fält 8 uppgift om mottagarens VAT-nummer i det andra EG-landet. På grund av EORI, d.v.s. det kommande gemensamma registret för samtliga EU-länder, kommer VAT-nummer i framtiden inte att kunna anges i fält 8. Av denna anledning ska uppgifter om VAT-nummer lämnas i fält 44. Nationell kod ska användas.
 
Nationella koder innebär att lämnade uppgifter går att bearbeta datamässigt.
 
Uppgifterna om VAT-nummer ska även fortsättningsvis lämnas redan i den förenklade deklarationen. Detta innebär att bestämmelsen i 3 § i TFS 2002:26 avskaffas. Ändringen påverkar inte de företag som har tillstånd till lokalt klareringsförfarande enligt 8 kap. 47 § tullordningen. De lämnar uppgifterna först i den kompletterande deklarationen eftersom notering i företagets bokföring ersätter den förenklade deklarationen.
 
Enligt nuvarande 2 § i TFS 2002:26 ska skatteombud, som av Skatteverket benämns importombud, anges i fältet för tullombud. Kravet förutsätter att skatteombud och tullombud alltid är samma juridiska person. Kravet avskaffas eftersom det finns skatteombud som inte är tullombud.

Genomgång av förslagen till ändring av TFS 2002:26 och bilaga B till tullordningen

Nya 1 § TFS 2002:26
Enligt nuvarande 1 § ska uppgifter rörande omsättningen lämnas i fält 44 i tulldeklarationen. För närvarande ska trots detta uppgift om köparens VAT-nummer lämnas i fält 8. Detta framgår av ED-handledningen, som finns på Tullverkets webbplats, Tullverket.se. Tullverkets avsikt var att detta skulle tas in i den författningsändring som nu föreslås. Det har visat sig att det gemenskapsgemensamma företagsregistret, EORI, som enligt planerna ska införas den 1 juli 2009, förutsätter att enbart ett identitetsnummer ska användas för att identifiera ett företag. EORI-numret behöver inte vara, och är troligen oftast inte, företagets VAT-nummer. Detta gör att uppgift om köparens VAT-nummer måste anges i fält 44. Så långt ingen ändring av nu gällande TFS 2002:26.
 
Det som föreslås är att tre koder införs.
 
Koden för särskilda upplysningar, SE200, innebär att det yrkas om skattefrihet enligt 3 kap. 30 § andra stycket ML. Vid elektronisk deklaration räcker det med att ange koden. Vid skriftlig deklaration ska anges både den lagliga grunden till skattefriheten och koden.
 
De nationella koderna, 1MSE och 2MEG, ska anges före registreringsnumret för mervärdesskatt i SE respektive det andra EG-landet. Införandet av koderna är till för att underlätta den elektroniska datahanteringen.
 
I det andra stycket klargörs att importören/köparen inte behöver ha sålt varorna vidare innan övergången till fri omsättning och fri förbrukning för att förfarandet ska kunna tillämpas. Köparen kan föra varorna till sitt eget lager. Ingen ändring i sak.
 
I det tredje stycket tas upp att det finns vissa situationer där det inte krävs att köparen är registrerad för mervärdesskatt för att förfarandet ska kunna tillämpas. Ingen ändring i sak.
 
Nya 2 § TFS 2002:26
I nuvarande 2 § i TFS 2002:26 finns ett krav på att skatteombud enligt 6 § skattebetalningsförordningen också ska vara tullombud. Kravet förutsätter att skatteombud och tullombud alltid är samma juridiska person. Eftersom så inte visat sig vara fallet avskaffas detta krav.
 
Det har tagits in en hänvisning till artikel 64 i tullkodex för att klargöra att det endast är företag etablerade i gemenskapen eller i Norge som kan utnyttja förfarandet.

Nuvarande 3 § TFS avskaffas
Enligt nuvarande 3 § i TFS 2002:26 kan uppgifter om registreringsnummer för mervärdesskatt m.m. lämnas i den kompletterande tulldeklarationen. Bestämmelsen i 3 § avskaffas, d.v.s. det föreslås att samtliga uppgifter ska lämnas redan i den förenklade deklarationen. Det finns ett undantag från denna regel. Ett företag som har tillstånd till lokalt klareringsförfarande enligt 8 kap. 47 § tullordningen lämnar uppgifterna först i den kompletterande deklarationen eftersom ingen förenklad deklaration då lämnas. Notering i företagets bokföring ersätter den förenklade deklarationen. 
 
Nya 3 § TFS 2002:26
Tullverket har fått frågor från näringslivet om varför bestämmelsen i 3 kap. 30 § andra stycket ML inte är tillämplig när varor bearbetas i Sverige efter övergången till fri omsättning innan de levereras till det andra EG-landet. De som frågat har hänvisat till vad som gäller vid rena gemenskapsinterna förvärv. Det är då tillåtet, om vissa villkor är uppfyllda, för exempelvis ett tyskt företag att köpa i Sverige tillverkade varor och sedan låta ett annat svenskt företag bearbeta varorna innan de levereras till Tyskland.
 
I nya 3 § anges ett villkor för att 3 kap. 30 § andra stycket ML ska vara tillämpligt vid bearbetning. Villkoret innebär att det ska föreligga identitet mellan den vara som övergår till fri omsättning och den vara som blir resultatet av det i Sverige utförda arbetet.
 
Därtill ska uppgifter om vilket arbete som ska utföras, när det beräknas vara klart, var det ska utföras och av vilket företag lämnas i fält 44. Att Tullverket ska lämna uppgifter till Skatteverket framgår av 12 § mervärdesskatteförordningen (1994:223). Uppgifterna behövs för att Skatteverket ska få nödvändig information för att kunna kontrollera att varorna levereras till ett annat EG-land.
 
Nya 4 § TFS 2002:26
Hänvisningen till bilaga B i tullordningen har gjorts för att det av TFS 2002:26 ska framgå att de grundläggande bestämmelserna om ifyllandet av tulldeklarationen finns i tullordningen. Det innebär t.ex. att det är ombud enligt tullbestämmelserna som ska anges i fält 14 och inte sådant skatteombud enligt 6 § skattebetalningsförordningen som nämns i 2 § TFS 2002:26.
 
Ändringen i bilaga B till tullordningen
Bilaga 2 till bilaga B till tullordningen ändras för att det av tullordningen ska framgå att det finns en särskild föreskrift som behandlar omsättning till ett annat EG-land och vilka koder som då ska användas och vilka uppgifter som ska lämnas. Detta därför att alla uppgifter om hur en tulldeklaration ska fyllas i bör finnas i tullordningen.
 
Gällande bestämmelser
I 3 kap. 30 § andra stycket mervärdesskattelagen medges undantag från mervärdesskatt om varorna efter importen ska omsättas till ett annat EG-land. Hittills har Tullverkets uppfattning varit att bearbetning inte kan medges för varor som efter importen ska levereras till ett annat EG-land. Tullverkets ändrade uppfattning innebär att bearbetning, om vissa villkor uppfylls, ryms inom ramen för denna bestämmelse.
 
Berörda företag, inkl. hänsynstagande till små företag
De företag som omsätter varor till annat EG-land och ombud som deklarerar för dessa företags räkning är berörda av förslaget. Förslaget är tillämpligt på företag oavsett storlek. Någon speciallösning för små företag har inte bedömts vara möjlig. De uppgifter som ska lämnas är nödvändiga för att Skatteverket ska kunna kontrollera att varorna levereras till ett annat EG-land.
 
Kostnader och konkurrensförhållanden
Tullverket gör bedömningen att vissa kostnader kan uppstå i samband med att företagen sätter sig in i de nya bestämmelserna samt när deras system ska anpassas efter de nya bestämmelserna. Reglerna kan innebära att tidsåtgången för hanteringen av deklarationerna eventuellt ökar i ett inledande skede för att därefter ligga på samma nivå som tidigare.
 
Konkurrensförhållandena mellan företagen påverkas inte av förslaget.
 
Förslaget om att bearbetning ska kunna användas även vid import torde innebära större möjligheter till en praktisk hantering. De ändringar som görs i övrigt är i linje med de ändringar som redan införts genom det nya uppgiftslämnandet i enhetsdokumentet.
 
I övrigt kan nämnas att Skatteverket infört en föreskrift (SKVFS 2006:15) som innebär att skatteombuden måste lämna kompletterande uppgifter i de fall kvartalsrapporteringen inte särskiljer de utländska företagen. Avsikten med förslaget är att uppgifter enbart ska behöva lämnas till Tullverket.
 
Problemet och alternativa lösningar
Genom förslaget möjliggörs att bearbetning kan ske efter det att varorna har övergått till fri omsättning, men innan de levereras till ett annat EG-land. Det klargörs också vilka skyldigheter som finns vid ifyllandet av enhetsdokumentet.
 
Att uppgift om köparens VAT-nr inte längre ska anges i fält 8 beror på att VAT-nr inte kommer att kunna anges i detta fält när EORI-registret införs. Därför måste uppgifterna lämnas i fält 44. Dessa uppgifter är nödvändiga för att Skatteverket ska kunna följa upp dessa ärenden.
 
Reglerna är en del av gemenskapslagstiftningen och de uppgifter som ska lämnas har bedömts vara nödvändiga för att en effektiv kontroll ska kunna utföras.
 
Samråd och behov av information
Samråd har skett med Skatteverket, om vilka uppgifter som ska lämnas vid bearbetning och vid andra omsättningar till ett annat EG-land, för att de uppgifter som lämnas till Tullverket ska bli användbara vid Skatteverkets kontroller. Införandet av möjligheten till bearbetning har föreslagits efter påpekande och önskemål från näringslivet. Ändringarna i övrigt beror på krav i gemenskapslagstiftningen.

Information om att arbete pågår för att ändra bestämmelserna vad gäller bearbetning, använda nationella koder och ta bort kravet på att skatteombud måste vara tullombud, har lämnats till vissa berörda näringsidkare. Denna konsekvensutredning har också en viss informationseffekt. Avsikten är att information ska lämnas genom Tullverkets nyhetsbrev och genom Tullverkets interna meddelande.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)