Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

3 kap. tullordningen, konsekvensutredning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning — 3 kap. tullordningen, publicerad den 8 februari 2008
Tullverket föreslår ändringar i 3 kapitlet i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (2000:20) om tullförfarande m.m. (tullordning) med anledning av gemenskapens regler om godkänd ekonomisk aktör som trädde i kraft vid årsskiftet. Med anledning av detta har en konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning gjorts.
 
Bilaga 1 innehåller ändringsförslagetPDF. I bilaga 2 återges 3 kap. tullordningens nuvarande lydelsePDF.
 
Tullverket får med stöd av 10 a § och 79 § tullförordningen (2000:1306) meddela ytterligare föreskrifter som behövs för tillämpningen av de bestämmelser om godkänd ekonomisk aktör som anges i 1 kap.5 a § tullagen (2000:1281).
 
Konsekvensutredningens innehåll
Enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet som överväger nya eller förändrade regler utreda reglernas kostnadsmässiga konsekvenser och andra konsekvenser i den omfattning som behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning.
 
Vilket är problemet och vad ska uppnås med regleringen?
Regleringen ska ändras så att Sverige uppfylla gemenskapens bestämmelser.
 
I Sverige har Tullverkets system för ökad service, kvalitet och effektivitet i den kommersiella handeln — Servicetrappan — varit i drift sedan mars 2002. Grundtanken med Servicetrappan är att företag ska beredas ett så smidigt handelsflöde som möjligt. Detta har kunna uppnås genom att företag som genomgått kvalitetssäkring har blivit certifierade i Servicetrappan.
 
Certifiering i Servicetrappan har tidigare varit nationell. Från och med årsskiftet togs möjligheten bort i 3 kap. 5 § tullordningen för företagen att certifiera sig i Servicetrappan. I stället har det blivit möjligt för företag att ansöka om ett AEO*-certifikat. Denna certifiering sker på gemenskapsnivå och regleras i artikel 5a i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen (tullkodexen) och i artiklarna 14a-14x i förordning (EEG) nr 2454/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2913/92 (tillämpningskodexen).
 
* AEO, Authorised Economic Operator, godkänd ekonomisk aktör.

Innehavare av ett AEO-certifikat ges möjligheter och lättnader som gäller i alla EU:s medlemsländer. Syftet är att modernisera, effektivisera och harmonisera tullhanteringen i EU för företagen.
 
Då Servicetrappan är Tullverkets tullsystem återfinns alla företag som har kontakt med Tullverket i detta system. Därmed kommer även innehavare av AEO-certifikat att tillhöra tullsystemet Servicetrappan. Dessa företag kommer att placeras på steg 4 eller 5.
 
Med anledning av ikraftträdandet av reglerna om AEO-status föreslår Tullverket ytterligare ändringar av 3 kap. tullordningen för att anpassa de svenska reglerna till EG-lagstiftningen.
 
Nedan följer en genomgång av de paragrafer i 3 kap. tullordningen som föreslås få ändrad lydelse. Övriga paragrafer har justerats enbart vad gäller orden skall som ersatts med ska och operatör som har ersatts med ekonomisk aktör.
 
3 kap. 1 §
Portalparagrafen för tullsystemet Servicetrappan. Beskriver vilka ekonomiska aktörer som anses som certifierade inom Servicetrappan. Certifierad inom Servicetrappan syftar på både tidigare certifierade i Servicetrappan och innehavare av AEO-certifikat. Begreppet certifierad inom Servicetrappan föreslås för att skilja på den certifiering som fanns tidigare. När det står certifierad i Servicetrappan syftar det på tidigare certifieringar gjorda före den 1 januari 2008.
 
För de företag som är certifierade i Servicetrappan före den 1 januari 2008 och inte ansöker om AEO-certifikat kommer de att upphöra att vara certifierade inom Servicetrappan när deras beslut om certifiering upphör eller som längst till utgången av 2010.
 
I sista stycket har en hänvisning till tullagen och tullförordningen gjorts för att tydliggöra var vidare bestämmelser om AEO finns. Denna typ av hänvisning återfinns ofta i andra kapitel till tullordningen.
 
3 kap. 2 §
Denna paragraf reglerar stegindelningen i Servicetrappan. Ändringsförslaget innebär att företag som är innehavare av AEO-certifikat placeras på steg 4 eller 5.
 
I sista stycket föreslås reglering för de företag som har ett beslut om placering på steg 3, 4 eller 5 och inte är certifierade inom Servicetrappan att deras beslut ska upphöra att gälla den 1 juli 2009. Detta gäller för de företag som fått ett beslut om placering i Servicetrappan. Dessa beslut utfärdades innan beslut om certifiering i Servicetrappan tog vid. Det finns ett fåtal företag som har kvar dessa beslut.
 
3 kap. 2 a §
Ändringsförslaget beskriver här i paragrafen dels förenklingar som innehavaren av ett AEO-certifikat har rätt till enligt artikel 14b i tillämpningskodexen. Dels beskriver den att innehavare av ett AEO-certifikat kan medges förenklingar inom Servicetrappan som är kopplat till minskat uppgiftslämnande eller att varorna inte behöver visas upp för tullen.
 
3 kap. 2 c §
I första meningen har en tidsgräns föreslagits för att förtydliga att detta gäller för certifieringsbeslut tagna före den 1 januari 2008.

I andra meningen föreslås att förenklingar som beviljats på grundval av ett AEO-certifikat ska upphöra att gälla om certifikatet återkallas. Detta berör artikel 14v i tillämpningskodexen när ett företag fått sitt AEO-certifikat återkallat. Det rör inte när ett företag fått certifikatet upphävt för viss tid då får inte ett tillstånd automatiskt återkallas enligt artikel 14s tillämpningskodexen.
 
3 kap. 5 §
Här föreslås 5 § införas. Paragrafen föreslås hänvisa till artikel 14a i tillämpningskodexen om vem som får ansöka om ett AEO-certifikat.
 
I andra stycket nämns på vilken blankett AEO-ansökan ska göras och att den går att finna på Tullverkets webbplats, tullverket.se.
 
I sista stycket föreslås att om den som har en beviljad certifiering i Servicetrappan före den 1 januari 2008 ansöker om ett AEO-certifikat och beviljas detta ska certifieringen i Servicetrappan upphöra att gälla när AEO-certifikatet träder ikraft.
 
3 kap. 6 §
I 6 § två första stycken föreskrivs vilka krav företag, som är certifierade i Servicetrappan före den 1 januari 2008, ska uppfylla.
 
För företag som är innehavare av ett AEO-certifikat ska istället de villkor och kriterier som omnämns i tullkodexen och tillämpningskodexen vara uppfyllda.
 
3 kap. 6 b §
Ändringsförslaget föreslår att denna paragraf endast gäller för företag certifierade i Servicetrappan före den 1 januari 2008.
 
3 kap. 7 §
Här föreslås den som är innehavare av ett AEO-certifikat rätt till ett tilldelat kundstöd hos Tullverket. Detta ska vara en särskild kontaktpunkt hos Tullverket för de företag som är innehavare av ett AEO-certifikat. Där företag kan komma i kontakt med Tullverket och få hjälp med frågor och förbättringar.
 
I tredje stycket förklaras att kundstödet löpande kommer att följa upp att villkor och kriterier efterlevs. Detta är en del av den övervakning som omnämns i artikel 14q.4 i tillämpningskodexen.
 
3 kap. 7 a §
Denna paragraf behandlar, som tidigare, kvalitetsrevisioner hos de certifierade företagen.
 
Andra stycket behandlar företaget som certifierats i Servicetrappan före den 1 januari 2008 och i tredje stycket föreskrivs vad som gäller för innehavare av AEO-certifikat.
 
I sista stycket föreslås att Tullverket ska genomföra det som kallas ny granskning i artikel 14q.5 tillämpningskodexen genom kvalitetsrevision.
 
3 kap. 7 b §
Första stycket har kvar sin tidigare lydelse och reglerar de som är certifierade i Servicetrappan före den 1 januari 2008.
 
Sista stycket behandlar innehavare av ett AEO-certifikat och vad som gäller för dem vid upphävande för viss tid eller återkallelse av ett AEO-certifikat enligt artikel 14r-14v tillämpningskodexen.
 
3 kap. 8 §
Ändringsförslaget föreslår att de företag som kvalitetssäkrat en eller flera tullrutiner före den 1 januari 2008 ska placeras på steg 3.
 
3 kap. 9 §
På steg 4 placeras de innehavare av ett AEO-certifikat som inte uppfyller kraven för steg 5.
 
3 kap. 10 §
På steg 5 placeras de företag som är innehavare av ett AEO-certifikat som har spårbarhet i sitt affärssystem.
 
3 kap. 11 §
Ändringsförslaget innebär att ett sista stycket lagts till som förklarar att för innehavare av ett AEO-certifikat gäller de regler som förklarar upphävande för viss tid och återkallelse av ett AEO-certifikat i artiklarna 14r-14v i tillämpningskodexen.

Finns det några alternativa lösningar och vad blir effekten om någon reglering inte sker?
Nej. Regleringen ska anpassas till gemenskapens bestämmelser.
 
Vilka berörs av regleringen?
De företag som är certifierade i Servicetrappan samt de som ansöker om eller innehar AEO-status.
 
Vilka kostnadsmässiga och vilka andra konsekvenser medför regleringen?
Förslaget bedöms inte medföra några väsentligt ökade kostnader eller andra konsekvenser. I stället väntas AEO-status ge ökade fördelar och förmåner för företagen med en smidigare tullhantering där företagen är bättre rustade för framtiden.
 
Överensstämmer reglerna med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska gemenskapen?
De föreslagna ändringarna är en följd av att anpassa de svenska reglerna till EG-lagstiftningen.
 
Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkt för ikraftträdande och finns behov av speciell informationsinsatser?
Ikraftträdandet bör ske så snart som möjligt för att anpassas till EG-lagstiftningen.
 
Särskilda informationsinsatser har skett löpande under hösten och vintern genom bland annat information om AEO via Tullverkets webbplats tullverket.se och nyhetsbrevet TullNytt, tulldagarna, riktade informationskampanjer samt annan extern information.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)