Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

8, 11 och 12 kap. tullordningen, konsekvensutredning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning — 8, 11 och 12 kap. tullordningen, publicerad den 19 december 2008
Tullverket föreslår ändringar i 8, 11 och 12 kapitlet i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (2000:20) om tullförfarande m.m. (tullordning) med anledning av att ändring i gemenskapens regler för tillstånd till förenklade förfaranden trädde i kraft den 7 december 2008 och ska börja tillämpas den 1 januari 2009. Med förenklade förfaranden avses förenklat deklarationsförfarande och lokalt klareringsförfarande. Med anledning av detta har en konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning gjorts.
 
Bilaga 1 innehåller ändringsförslagetPDF. I bilaga 2 återges 8PDF, 11PDF och 12PDF kap. tullordningens nuvarande lydelse.
 
Tullverket får med stöd av 24 § och 79 § tullförordningen (2000:1306) meddela ytterligare föreskrifter som behövs för tillämpningen av de bestämmelser om 4 kap. 2 § första stycket tullagen (2000:1281).
 

Konsekvensutredningens innehåll


Enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet som överväger nya eller förändrade regler utreda reglernas kostnadsmässiga konsekvenser och andra konsekvenser i den omfattning som behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning.
 

Vilket är problemet och vad ska uppnås med regleringen?


Regleringen ska ändras så att Sverige uppfylla gemenskapens bestämmelser.
 
Från och med den 1 januari 2009 är kriterierna för att få tillstånd till förenklade förfaranden, dvs. förenklat deklarationsförfarande och lokalt klareringsförfarande, är i stort överensstämmande med kriterierna för en AEO (Authorised Economic Operator, godkänd ekonomisk aktör) certifiering (efterlevnad av tullbestämmelser, tillfredsställande system för affärsbokföring och solvens). Skillnaden är att kraven för förenklade förfaranden inte innefattar konsultation med andra medlemsstater och dessutom att vi endast kontrollerar den tullrutin som ansökan avser. Vid utfärdande av tillstånd till förenklat deklarationsförfarande är dessutom kraven något färre än vid AEO när det gäller kriteriet tillfredsställande system för affärsbokföring. För att få ett tillstånd till lokalt klareringsförfarande ska sökanden uppfylla villkoren för AEO rörande den tullrutin som ansökan avser men tillståndet i sig ger inte någon AEO-status.
  
Med anledning av ikraftträdandet av reglerna om tillståndsgivning föreslår Tullverket ytterligare ändringar av 8, 11 och 12 kap. tullordningen för att anpassa de svenska reglerna till EG-lagstiftningen.
 
Nedan följer en genomgång av de paragrafer i 8, 11 och 12 kap. tullordningen som föreslås få ändrad lydelse.
 

8 kap.


Rubriken föreslås ändras från uttrycket importör till egen användning. På så sätt anpassas texten till det begrepp som beslutats i den nya lydelsen i gemenskapsreglerna. Begreppet egen användning syftar till att varje person får ansöka om ett tillstånd att använda det förenklade deklarationsförfarandet eller det lokala klareringsförfarandet som beviljas dem själva för egen användning.
 

8 kap. 10 §


Ändringsförslaget är anpassat efter de nya gemenskapsbestämmelserna och beskriver ansökningsförfarandet för tillstånd till förenklat deklarationsförfarande för egen användning.
 

8 kap. 11 §


Ändring av begreppet för importör till för egen användning.
 

8 kap. 12 §


Ändring av begreppet för importör till för egen användning.
 

8 kap. 42 §


Ändringsförslaget är anpassat efter de nya gemenskapsbestämmelserna och beskriver ansökningsförfarandet för tillstånd till förenklat deklarationsförfarande för ombud.
 

8 kap. 43 §


Här föreslås att sista stycket tas bort då de nya gemenskapsreglerna öppnar upp möjligheten för ombud att söka tillstånd för förenklat deklarationsförfarande när varor ska deklareras till ett tullförfarande med ekonomisk verkan.
 

8 kap. 47 §


Ändringsförslaget är anpassat efter de nya gemenskapsbestämmelserna och beskriver ansökningsförfarandet för tillstånd till lokalt klareringsförfarande.

Allmänna råd föreslås utgå då dessa krav regleras genom reglerna för AEO.
 

8 kap. 47 a §


Allmänna råd, andra stycket föreslås utgå. Stycket innehåller information som bedöms kunna framgå av den information som lämnas till företag och ombud i samband med ansökan.
 

8 kap. före 55 §, rubriken Återkallelse av tillstånd


Denna rubrik föreslås utgå eftersom bestämmelser om tillfälligt upphävande och återkallelse framgår av gemenskapsbestämmelserna.
 

8 kap. 55 §


Denna paragraf föreslås tas bort eftersom bestämmelser om tillfälligt upphävande och återkallelse framgår av gemenskapsbestämmelserna.
 

11 kap.

 
 

11 kap. 4 §


Ändringsförslaget föreslår att andra stycket utgår då de nya gemenskapsreglerna medger att förenklade förfaranden får användas vid aktiv förädling utan begränsning.

Vidare föreslås att tredje stycket utgår då de nya gemenskapsbestämmelserna medger att lokalt klareringsförfarande kan medges.
 

11 kap. 5 §


Ändringsförslaget föreslår att denna paragraf tas bort eftersom kraven styrs av de nya gemenskapsreglerna och kommer att framgå i villkorsbilagan.
 

11 kap. 24 §


Ändringsförslaget föreslår att allmänna råd tas bort. De villkor som ställs vid tillståndsgivningen framgår av gemenskapsreglerna.
 

12 kap. Export m.m.


 

12 kap. 22 §


Ändringsförslaget är anpassat efter de nya gemenskapsbestämmelserna och beskriver ansökningsförfarandet för tillstånd till förenklat deklarationsförfarande för exportör.

Sista meningen  första stycket föreslås utgå eftersom kravet att en ansökan av en juridisk person ska vara underskriven av behörig firmatecknare är en information ska framgå av förklarande anmärkningar till ansökan.
 

12 kap. före 26 §, rubriken Godkänd exportör


Rubriken före 26 § föreslås ändras från uttrycket godkänd exportör till lokalt klareringsförfarande. På så sätt anpassas texten till det begrepp som beslutats i den nya lydelsen i gemenskapsreglerna. Begreppet lokalt klareringsförfarande  är det begrepp som används i gemenskapsreglerna och beskriver
 

12 kap. 26 §


Ändringsförslaget är anpassat efter de nya gemenskapsbestämmelserna och beskriver ansökningsförfarandet för tillstånd till lokalt klareringsförfarande vid export.

Allmänna råd föreslås utgå eftersom de inte längre fyller någon funktion.
 

12 kap. 27—29 §§


Begreppet godkänd exportör ersätts med begreppet lokalt klareringsförfarande.
 

12 kap. 33 och 35 §§


Begreppet godkänd exportör ersätts med begreppet lokalt klareringsförfarande.
 

12 kap. 36 §


Ändringsförslaget är anpassat efter de nya gemenskapsbestämmelserna och beskriver ansökningsförfarandet för tillstånd till lokalt klareringsförfarande vid export med periodisk deklaration.
 

Finns det några alternativa lösningar och vad blir effekten om någon reglering inte sker?


Nej. Regleringen ska anpassas till gemenskapens bestämmelser.
 

Vilka berörs av regleringen?


Företag  och ombud som bedriver import och/eller export och som vill söka tillstånd för förenklade förfaranden såsom förenklat deklarationsförfarande och lokalt klareringsförfarande.
 

Vilka kostnadsmässiga och vilka andra konsekvenser medför regleringen?


Förslaget bedöms inte medföra några väsentligt ökade kostnader eller andra konsekvenser.

Överensstämmer reglerna med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska gemenskapen?


De föreslagna ändringarna är en följd av att anpassa de svenska reglerna till EG-lagstiftningen.
 

Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkt för ikraftträdande och finns behov av speciell informationsinsatser?


Ikraftträdandet bör ske så snart som möjligt för att anpassas till EG-lagstiftningen.
 
Information om de nya kraven för tillstånd har skett under hösten och vintern i nyhetsbrevet TullNytt. Informationen kommer också att läggas ut på Tullverkets webbplats www.tullverket.se.
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)