Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning – 7 kap. om returvaror i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:54) om vissa tullförfaranden med ekonomisk verkan, m.m.

Tullverket föreslår att nya allmänna råd ska införas i 7 kap. om returvaror i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:54) om vissa tullförfaranden med ekonomisk verkan, m.m. Förslaget går ut på att i allmänna råd ta upp exempel på omständigheter som bör anses som skäl för förlängning av tidsfristen på tre år i artikel 185.1 i rådets förordning (EEG) nr 2913/92.

Enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet som överväger nya eller förändrade regler utreda reglernas kostnadsmässiga konsekvenser och andra konsekvenser i den omfattning som det behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning.

Med anledning av detta har en konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning genomförts.

Författningsförslaget är bilaga 1 och bestämmelserna i 7 kap. i dess nuvarande lydelse finns i bilaga 2.

Allmänna råd till artikel 185.1 i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapenPDF (bilaga 1)

Utdrag ur Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:54) om vissa tullförfaranden med ekonomisk verkan, m.m. 7PDF (bilaga 2)

1. Vilket är problemet och vad ska uppnås med regleringen?

Från och med den 1 juni 2012 gäller en ny struktur för Tullverkets styrdokument. Den nya strukturen innebär bland annat att vissa av Tullverkets interna styrdokument ses över. Ett av dessa interna styrdokument har behandlat frågan om förlängd tidsfrist för returvaror.

Enligt artikel 185.1 i förordning (EEG) nr 2913/92 (tullkodex) ska, med vissa undantag, gemenskapsvaror som efter export från gemenskapens tullområde återinförs till detta område och övergår till fri omsättning inom en tid av tre år, på begäran av den person det gäller beviljas befrielse från importtullar. Perioden på tre år får dock förlängas för att ta hänsyn till särskilda omständigheter.

I samarbete med näringslivet (frågan diskuterades i samverkansgruppen för produktionsfrågor, SAPO) togs en förteckning med exempel på omständigheter som bör anses som skäl för förlängning av nämnda tidsfrist fram och publicerades 2003 i Tullverkets interna meddelandeserie.

Viss extern information om möjligheten till förlängning av tidsfristen om det finns särskilda skäl är också publicerad i Tullverkets broschyr ”Returtullfrihet – vad är det?”

Aktuella exempel är dock av intresse för såväl externa parter som internt inom Tullverket varför de istället bör tas in som allmänna råd i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:54) om vissa tullförfaranden med ekonomisk verkan, m.m. Att exemplen nu tas in i författningen innebär ingen ändring i sak.  

2. Finns det några alternativa lösningar och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd?

Tullverket kan inte se någon alternativ lösning för det som ska uppnås. Reglerna finns inom en befintlig och redan existerande ram och är en integrerad del av tullagstiftningen.

Tullverket strävar efter att uppnå så liten negativ inverkan som möjligt på näringslivet och försöker, i den mån gemenskapsrätten lämnar utrymme, istället underlätta för företagen. I syfte att underlätta både för företagen och för Tullverket bör aktuella exempel offentliggöras genom publicering i Tullverkets författningssamling.

3. Vilka berörs av regleringen?

Berörda är företag som återimporterar gemenskapsvaror i oförändrat skick med begäran om returtullfrihet. Även Tullverket berörs givetvis.

4. Vilka kostnadsmässiga och vilka andra konsekvenser medför regleringen?

Den föreslagna ändringen innebär inga nya krav på företagen och bedöms inte medföra några ökade kostnader. Istället torde det underlätta för företagen om det offentliggörs i vilka fall förlängning av aktuell tidsfrist bör medges.

5. Överstämmer regleringen med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen?

Den föreslagna ändringen överensstämmer med reglerna som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen.

6. Behöver särskilda hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns behov av speciella informationsinsatser?

Tullverket bedömer att särskild hänsyn inte behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande. Löpande information kommer att presenteras på Tullverkets webbplats tullverket.se och via TullNytt. Denna konsekvensutredning har också en viss informationseffekt.

7. Beskrivning av antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen

Se punkten 3 ovan.

8. Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen?

Tidsåtgången för företagen påverkas inte.

9. Vilka administrativa och andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka förändringar i verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen?

Regleringen medför inga kostnader eller andra krav på förändringar i verksamheten.

10. I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen?

Konkurrensförhållandena påverkas inte av regleringen.

11. Kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen?

Regleringen påverkar inte företagen i andra avseenden.

12. Behöver särskilda hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning?

Små företag har möjlighet att ansöka om förlängd tidsfrist för returtullfrihet på samma sätt som större företag.

13. Kontaktperson

Maria Åhlin Tullverket
Box 12854
112 98 STOCKHOLM
e-post: maria.ahlin@tullverket.se

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)