Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning - Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m.

Tullverket föreslår ändringar i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet, m.m. Enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet som överväger nya eller förändrade regler utreda reglernas kostnadsmässiga konsekvenser och andra konsekvenser i den omfattning som det behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning.

Med anledning av detta har en konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning genomförts.

Författningsförslaget är bilaga 1. Bestämmelserna i dess nuvarande lydelse finns i bilaga 2.

Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m.PDF

Utdrag ur Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m.PDF

1. Vilket är problemet och vad ska uppnås med regleringen?

Från och med den 1 juni 2012 gäller en ny struktur för Tullverkets styrdokument. Den nya strukturen innebär bland annat att vissa av Tullverkets interna styrdokument ses över. Några av dessa interna styrdokument har behandlat frågor om flyttsakstullfrihet och tullfrihet för varor som importeras för undersökning, analys eller provning.

Flyttsakstullfrihet

1. Bilagor till blanketten Försäkran för flyttsakstullfrihet

Enligt 2 kap. 2 § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m. gäller att den som begär tullfrihet enligt artikel 3 i förordning (EG) nr 1186/2009 ska lämna en skriftlig försäkran på blanketten Försäkran för flyttsakstullfrihet om att omständigheterna är sådana som kan medföra tullfrihet. Motsvarande bestämmelser finns i 3 kap 16 § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd om tullfrihet m.m. för den som begär tullfrihet enligt 7 och 8 §§ förordningen (1994:1605) om tullfrihet m.m.

I blanketten Försäkran för flyttsakstullfrihet ska bland annat en förteckning över varorna i sändningen lämnas. Det är dock tillåtet att istället förteckna varorna på en särskild handling som bifogas försäkran under förutsättning att eventuella bilagor är signerade av sökanden.

Tullverket behöver föreskriva att i de fall nämnda förteckning lämnas på en särskild handling som bifogas försäkran ska denna och eventuella bilagor vara signerade av sökanden. Bestämmelsen föreslås tas in i 2 kap. 2 § och 3 kap. 16 § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m. Att bestämmelsen nu tas in i författningen innebär ingen ändring i sak.

2. Fastställande av normal bostad

Enligt artikel 3 i förordning (EG) nr 1186/2009 gäller tullfrihet för personlig egendom som införs av fysiska personer som flyttar sin normala bostad från ett tredjeland till gemenskapens tullområde.

Någon definition av begreppet normal bostad finns emellertid inte i EU:s tullagstiftning eller i nationell tullagstiftning. Tullverket har därför använt reglerna i artikel 6 i rådets direktiv 2009/55/EG om skattebefrielse på permanent införsel från en medlemsstat av personlig egendom som ledning vid fastställande av normal bostad.

I Tullverkets interna meddelandeserie publicerades 2006 riktlinjer om hur en persons normala bostad fastställs. Meddelandet innehåller också information om vilka faktorer som påverkar var man anses ha sin normala bostad samt vad som avses med personlig respektive yrkesmässig anknytning. Information om detta finns också publicerad på Tullverkets webbplats, tullverket.se/Flytta till Sverige från ett land utanför EU.

Eftersom ”normal bostad” är ett nyckelbegrepp vid tullkontorets prövning av villkoren för flyttsakstullfrihet är det väsentligt att Tullverket i allmänna råd definierar vad som avses med begreppet normal bostad. Tullverket bör också klargöra hur vi fastställer en persons normala bostad samt vad som avses med personlig respektive yrkesmässig anknytning. De nya allmänna råden, som föreslås ska tas in i 2 kap. Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m., innebär ingen ändring i sak.

I 7 § förordningen (1994:1605) om tullfrihet m.m. finns bestämmelser om tullfrihet för personer som har hemvist i Sverige och återvänder hit efter att på grund av sitt arbete ha vistats i tredje land i minst ett år.

Även för att fastställa en persons hemvist behövs riktlinjer för en enhetlig tillämpning. Tullverket har gjort tolkningen att begreppen hemvist och normal bostad är synonymer varför Tullverkets riktlinjer i det interna meddelandet om fastställande av normal bostad vid begäran om flyttsakstullfrihet även har tillämpats för att fastställa var en person har sitt hemvist enligt 7 § förordningen om tullfrihet m.m.

När nu allmänna råd införs om fastställande av normal bostad bör det även framgå av författningen vad som avses med hemvist samt hur en persons hemvist fastställs. Av den anledningen föreslås att en definition på begreppet hemvist tas in i 3 kap. 19 § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m. Vidare föreslås att allmänna råd införs till 3 kap. 19 § där det framgår att de allmänna råden till artikel 3 i förordning (EG) nr 1186/2009 ska tillämpas när en persons hemvist fastställs.

Tullfrihet för varor som importeras för undersökning, analys eller provning

1. Användningsuppgift för varor som importeras för undersökning, analys eller provning

Av 2 kap. 29 § Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m. framgår att när någon begär tullfrihet enligt artikel 95 i förordning (EG) nr 1186/2009 ska den som är ansvarig för verksamheten lämna en skriftlig uppgift om den avsedda användningen i original till tullkontoret när varan deklareras för övergång till fri omsättning. Av samma paragraf framgår också vilka uppgifter som ska lämnas i användningsuppgiften.

Då en blankett för detta ändamål har saknats har informationen lämnats på ett vanligt separat papper. Numera har dock Tullverket en blankett för ändamålet - Användningsuppgift för varor som importeras för undersökning, analys eller provning (Tv 740.30) - som ska lämnas när någon begär tullfrihet enligt artikel 95 i förordning (EG) nr 1186/2009. Detta bör framgå av författningen varför  2 kap. 29 § föreslås få en ny lydelse.

2. Konfektionsprover

Enligt artikel 95 i rådets förordning (EG) nr 1186/2009 gäller tullfrihet för varor som i informationssyfte eller för industriell eller kommersiell forskning ska undersökas, analyseras eller provas för bestämning av deras sammansättning, kvalitet eller andra tekniska egenskaper.

År 2000 publicerades i Tullverkets interna meddelandeserie exempel på konfektionsprover som är tullfria enligt nämnda bestämmelser. Vidare publicerades exempel på konfektionsprover som inte omfattas av bestämmelserna. Dessa exempel togs ursprungligen fram i samarbete med textilimportörernas branschorganisation.

Aktuella exempel är dock av intresse för såväl externa parter som internt inom Tullverket varför de  bör tas in som allmänna råd i 2 kap. Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2012:3) om tullfrihet m.m. Att exemplen nu tas in i författningen innebär ingen ändring i sak.

2. Finns det några alternativa lösningar och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd?

Tullverket kan inte se någon alternativ lösning för det som ska uppnås. Reglerna finns inom en befintlig och redan existerande ram och är en integrerad del av tullagstiftningen.

Tullverket strävar efter att uppnå så liten negativ inverkan som möjligt på näringslivet och försöker, i den mån gemenskapsrätten lämnar utrymme, istället underlätta för företagen. I syfte att underlätta för berörda importörer och ombud bör aktuella interna riktlinjer publiceras i Tullverkets författningssamling.

3. Vilka berörs av regleringen?

Berörda är privatpersoner som begär flyttsakstullfrihet i samband med inflyttning/återvändande samt importörer som begär tullfrihet för varor som importeras för undersökning, analys och provning. Även ombud och Tullverket berörs.

4. Vilka kostnadsmässiga och vilka andra konsekvenser medför regleringen?

Den föreslagna ändringen innebär inga nya krav på företagen och bedöms inte medföra några ökade kostnader. Istället torde det underlätta för berörda företag att Tullverket har skapat en blankett för den skriftlig användningsuppgift som ska lämnas vid begäran om tullfrihet enligt artikel 95 i förordning (EG) nr 1186/2009. Det bör också underlätta att riktlinjer om konfektionsprover och fastställande av normal bostad framgår av författningen.

5. Överstämmer regleringen med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen?

Den föreslagna ändringen överensstämmer med reglerna som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen.

6. Behöver särskilda hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns behov av speciella informationsinsatser?

Tullverket bedömer att särskild hänsyn inte behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande. Löpande information kommer att presenteras på Tullverkets webbplats tullverket.se och via TullNytt. Denna konsekvensutredning har också en viss informationseffekt.

7. Beskrivning av antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen

Se punkten 3 ovan.

8. Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen?

Tidsåtgången för företagen påverkas inte.

9. Vilka administrativa och andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka förändringar i verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen?

Regleringen medför inga kostnader eller andra krav på förändringar i verksamheten.

10. I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen?

Konkurrensförhållandena påverkas inte av regleringen.

11. Kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen?

Regleringen påverkar inte företagen i andra avseenden.

12. Behöver särskilda hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning?

Ändringen gäller för alla berörda importörer och ombud. Något undantag för små företag kan inte ges.

13. Kontaktperson

Maria Åhlin Tullverket
Box 12854
112 98 STOCKHOLM
e-post: maria.ahlin@tullverket.se

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)