Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Överskottsproviant på fartyg, konsekvensutredning

Konsekvensutredning enligt verksförordningen och konsekvensanalys enligt SimpLexförordningen — Överskottsproviant på fartyg, publicerad 25 augusti 2006.
Konsekvensutredning enligt verksförordningen och konsekvensanalys enligt SimpLexförordningen — överskottsproviant på fartyg

Tullverket föreslår en ny författning som avses ersätta Tullverkets föreskrifter (TFS 1982:47) om kontroll av överskottsproviant. Till följd av detta har vi gjort en kombinerad konsekvensutredning enligt 27 § verksförordningen (1995:1322) och konsekvensanalys enligt förordningen (1998:1820) om särskild konsekvensanalys av reglers effekter för små företags villkor.

Författningsförslaget är bilaga 1PDF.  

1. Bakgrund


Inom Tullverket behandlas frågor som rör proviantering av fartyg inom processen Effektiv handel. Tullverkets kompetenscenter för ombudsfrågor med huvudort i Malmö hanterar dessa ärenden.

När det gäller kontrollverksamheten inom Tullverket finns denna inom processen Brottsbekämpning och dess personal på respektive kompetenscenter gränsskydd i Malmö, Göteborg och Stockholm utför de fysiska kontroller som nämns i detta författningsförslag.   

2. Författningsförslaget


Syftet med förslaget är att skapa en modern författning till språk och innehåll. Den nya författningen ersätter en äldre författning. Den nya författningen består av föreskrifter och allmänna råd till skillnad från den nuvarande författningen som endast innehåller föreskrifter. Den nya författningens rubrik speglar tydligare dess innehåll jämfört med den nuvarande författningen.   

1 § Första och andra stycket motsvarar 1 § i den nuvarande författningen. Tredje styckets första mening beskriver befälhavarens skyldigheter enligt 4 kap. Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning) om att upprätta en proviantdeklaration och den andra meningen samt de allmänna råden återfinns i 2 § i den nuvarande författningen.   

2 § Motsvarar den nuvarande författningens 4 §. Sista meningen ändrad till allmänna råd.   

3 § Beslut om utlämning får fattas av det tullkontor som ansvarar för fartygsklareringen i det område där fartyget finns. Tullverkets beslut om vilka dessa tullkontor är ges ut i särskilt tillkännagivande. Nytt allmänt råd med hänvisning till Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 1994:57) om tullfrihet m.m. när och hur beviljande kan ske. Hänvisningen till blankett Tv 603.7 är borttagen när det gäller att begära utlämning av överskottsproviant. Detta på grund av att blanketten blivit utsorterad från Tullverkets blankettregister 2003 och sådan begäran bör kunna göras på redan befintlig proviantdeklaration.   

4 § Motsvarar den nuvarande författningens 5 § samt 6 § andra stycket.   

5 § Motsvarar den nuvarande författningens 6 § första stycke.   

6 § Motsvarar den nuvarande författningens 7 §, dock omfattar den inte längre "andra högbeskattade varor" då varor som parfym, choklad etc. inte längre är belagda med extra skatter.   

3. Berörda


Berörda företag är rederier, befälhavare på enskilda fartyg samt skeppsmäklare. Bland myndigheter berörs Tullverket och Kustbevakningen.

4. Kostnader m.m.


Den föreslagna ändringen innebär inga nya krav på företagen.   

5. Småföretagaranalys


Med konsekvensutredningen har kombinerats en sådan konsekvensanalys som avses i förordningen (1998:1820) om särskild konsekvensanalys av reglers effekter för små företags villkor.

Konsekvensanalys:


1. Vilket är problemet och vad händer om någon reglering inte sker?   
För företagen och Tullverket behöver det klargöras på vilket sätt kontroll av överskottsproviant hanteras i Tullverket.

2. Finns det några alternativa lösningar?   
Nej. Bestämmelserna om kontroll av överskottsproviant finns inom ett befintligt regelverk som behöver uppdateras.   

3. Vilka administrativa, praktiska eller andra åtgärder måste småföretagen vidta till följd av regleringen?   
Företagen måste veta till vilket tullkontor de skall vända sig när de vill ta ut överskottsproviant ur förrådet, annars innebär inte den nya författningen någon skillnad mot den nuvarande författningen.

4. Vilken tidsåtgång kan reglerna föra med sig för småföretagen?   
Tidsåtgången för företagen påverkas inte.

5. Vilka lönekostnader, andra kostnader eller resursbelastning i övrigt för småföretagen kan reglerna leda till?   
Förslaget leder inte till några ökade kostnader för små företag.

6. Kan reglerna komma att snedvrida konkurrensförhållandena till nackdel för småföretagen eller i övrigt försämra deras konkurrensförutsättningar?  
Nej.

7. Kommer reglerna i andra avseenden påverka småföretagen?   
Nej.

8. Går det att kontrollera efterlevnaden av reglerna, och hur kommer reglernas effekter för småföretag att uppmärksammas och granskas?   
Avsikten med författningen är att tydliggöra för befälhavare ombord på fartyg samt för Tullverkets personal hur kontrollen av överskottsproviant ska utföras och samt dokumenteras.

9. Bör reglerna gälla endast viss begränsad tid för att hindra eventuella negativa effekter för småföretagen?   
Nej.

10. Behöver särskild hänsyn tas till småföretagens villkor när det gäller tiden för reglernas ikraftträdande?   
Nej.

11. Finns det behov av speciella informationsinsatser?   
Ja. Information kommer att lämnas på Tullverkets webbplats tullverket.se och denna konsekvensanalys har också en viss informationseffekt.   

12. Hur har samråd som behövs skett med näringslivet och med myndigheter som särskilt berörs, och vilka synpunkter av betydelse har kommit fram?   
Något särskilt samråd har inte skett med näringsliv eller andra myndigheter vid utformningen av detta författningsförslag. Kontakter inom Tullverket har tagits.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)