Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Luft- och kolsyrevapen

Ett vapen som drivs med kolsyra, luft eller fjäder är ett så kallat effektbegränsat vapen. För att få föra in ett sådant vapen till Sverige – utan tillstånd – krävs att man har fyllt 18 år samt att vapnet har en effektbegränsning. Effektbegränsning innebär att projektilen som skjuts ut har en anslagsenergi som är mindre än 10 joule 4 meter från vapnets mynning.

Observera!
Om vapnet drivs med annat drivmedel än kolsyra, luft eller fjäder är de alltid tillståndspliktiga.

Som exempel kan sägas att en 4,5 mm luftgevärskula får färdas i max 200 m/sek 4 meter från vapnets mynning för att vapnet ska kunna vara tillståndsfritt. Om vapnet är hel- eller halvautomatiskt får anslagsenergin bara vara max 3 joule fyra meter från vapnets mynning.

För paintballvapen gäller att projektilen (färgampullen) ska ha en minsta diameter om 16 mm. Om vapnet har större anslagsenergi än vad som beskrivs ovan, eller drivs med annat drivmedel än kolsyra, luft eller fjäder och om personen som ska införa vapnet är under 18 år krävs införseltillstånd från Polisen i varje enskilt fall.

Bestämmelser om införsel av luft- och kolsyrevapen, så kallade effektbegänsade vapen, finns i vapenlagen (1996:67) 2 kap. 1§ och i vapenförordningen (1996:70) 1 kap. 2§.

Utförsel

Om du ska föra ut ett tillståndsfritt luft- eller kolsyrevapen behöver du inte anmäla utförseln till oss, men du måste ta reda på vad som gäller i mottagarlandet (det vill säga till exempel det landet du ska resa till). Kontakta det landets tullmyndighet för mer information.

Om vapnet ska till ett land utanför EU måste du lämna en exporttulldeklaration till oss.

Mer information

Vapenlagen (1996:67)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Vapenförordningen (1996:70)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela:

Polisenlänk till annan webbplats

Andra länders in- och utförselbestämmelser

In- och utförselbestämmelser för andra länder tar du reda på genom att kontakta respektive lands ambassad eller konsulat.

Andra tullmyndigheterlänk till annan webbplats

Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)