Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Styrkande handlingar

Steg 5 - Styrkande handlingar

När du importerar en vara krävs det att du kan visa upp vissa handlingar som styrker de uppgifter du har lämnat i deklarationen. Om du deklarerar elektroniskt behöver du inte skicka in handlingar till oss, det räcker att du har handlingarna tillgängliga om Tullverket vill begära in dem i samband med importen eller i ett senare skede. Om du deklarerar på blankett ska du bifoga handelsfakturan och eventuellt andra styrkande handlingar som behövs för att verifiera de deklarerade uppgifterna för det aktuella köpet.

Förvaring av styrkande handlingar

Styrkande handlingar vid import ska i de flesta fall sparas i fem år räknat från och med året efter det år då godset blivit utlämnat. Vi rekommenderar att du förvarar styrkande handlingar på följande sätt:

Om du lämnar tulldeklarationen elektroniskt, spara de styrkande handlingarna tillsammans med utskrifter av deklarationerna, per leverantör i tidsföljd.

Om du lämnar tulldeklarationerna på blankett, spara kopior av de styrkande handlingarna tillsammans med ett exemplar av tulldeklarationen, per leverantör i tidsföljd. Du bör förvara styrkande handlingar åtskilda från den övriga bokföringen.

Med bra rutiner för styrkande handlingar minskar du dina administrativa kostnader, samtidigt som du undviker risken att handlingar saknas vid eventuella efterkontroller.

Handels- eller proformafaktura

En faktura ska alltid kunna visas upp i samband med att en import görs. Tullverket ställer vissa generella krav på att fakturan ska innehålla uppgifter om:

  • säljarens och köparens namn och adress
  • antal och typ av kolli, bruttovikt
  • godsmärkning
  • varubenämning
  • varans kvantitet
  • pris och valutaslag för varje varuslag
  • leverans- och betalningsvillkor
  • fakturanummer och datum
  • eventuella rabatter såsom exempelvis kassarabatt.

När du importerar varor som du inte betalar för är det möjligt att använda sig av en proformafaktura, det vill säga en faktura som inte är underlag för betalning. Exempel på situationer när en proformafaktura kan användas är vid import av ersättnings- och garantivaror, prover, reklamföremål, gåvor, returvaror och reklamtryckalster.

Följande styrkande handlingar kan vara aktuella i samband med import av varor.

Fraktsedel/packlista

Fraktsedel behöver kunna uppvisas om fraktkostnaderna inte ingår i fakturavärdet. "Incoterms® 2010" är en förteckning över de vanligaste fraktvillkoren och avgör om det är säljaren eller du som köpare som står för fraktkostnaden.

Tullvärdedeklaration

Om tullvärdet på de tullpliktiga varorna överstiger 102 400 kr och importen är kommersiell ska du lämna en tullvärdedeklaration. Detta gör du för att tydligt uppge och styrka alla kostnader och förhållanden som påverkat priset för den importerade varan. Blanketten hittar du på vår webbplats.

Om du har återkommande importer från samma säljare kan du få tillåtelse att lämna en generell tullvärdedeklaration som gäller för en given period.

Intyg vid yrkande på förmånsbehandling

För vissa varor från vissa länder är det möjligt att yrka på en så kallad förmånsbehandling som gör att tullavgiften för den aktuella varan blir lägre eller helt försvinner. Du ska då kunna visa upp ett intyg som visar att villkoren för förmånsbehandlingen är uppfyllda.

Förmånsbehandlingen grundar sig i de avtal som EU har med andra länder. Det finns tre typer av avtal:

Ensidiga förmånsåtaganden som innebär att i handeln med utvecklingsländer och vissa andra länder får man tullnedsättning eller tullbefrielse vid import till EU men detta gäller inte när varan exporterats från EU vid import till dessa länder. Åtagandet är alltså ensidigt.

Förutsättningen för att en vara ska kunna få förmånsbehandling är att den har sitt ursprung i landet ifråga. Det innebär att varan ska vara tillverkad eller ha genomgått tillräcklig bearbetning där. Ursprunget styrks med ett ursprungsintyg och utfärdas av exportören. Beroende på vilket avtal som tillämpas kan det vara ett GSP-certifikat som står för Generalised System of Preferences eller ett varucertifikat EUR.1. Det går även bra att använda ursprungsdeklaration på faktura eller andra kommersiella dokument med tillräckligt detaljerad beskrivning för att identifiera produkterna. I de ensidiga förmånsåtganden benämns denna deklaration fakturadeklaration som innebär att det på fakturan, med en fastslagen ordalydelse, står angivet att varan har ursprung i något av de aktuella länderna. Fakturadeklaration får vid ensidiga förmånsåtaganden användas där ursprungsvarornas värde i sändningen uppgår till högst 55 000 alternativt 64 000 kr beroende på vilket avtal som tillämpas.

Frihandelsavtal som innebär ett ömsesidigt åtagande mellan de slutande parterna att ge tullnedsättningar alternativt tullbefrielse för vissa varor. Även här är kravet att varan ska ha sitt ursprung i det aktuella landet. I detta fall används EUR. 1-certifikat, EUR-MED-certifikat eller ursprungsdeklaration på faktura eller andra kommersiella dokument  med tillräckligt detaljerad beskrivning för att identifiera produkterna.

Ursprungsdeklarationen ska, med en fastslagen ordalydelse, ange att varan har ursprung i något av de aktuella länderna. I frihandelsavtalen benämns denna deklaration fakturadeklaration, EUR-MED-fakturadeklaration eller ursprungsdeklaration beroende på vilket avtal som tillämpas. Dessa deklarationer får användas av vilken exportör som helst där ursprungsvarornas värde i sändningen uppgår till 55 000-64 000 kr beroende på vilket land det är frågan om.

En exportör kan ansöka hos sin tullmyndighet om att bli en så kallad godkänd exportör. Detta innebär att exportören får tillstånd att använda ursprungsdeklaration på faktura eller andra kommersiella dokument oavsett ursprungsvarornas värde. En godkänd exportör tilldelas ett tillståndsnummer som ska anges i deklarationstexten och exportören behöver inte använda ett varucertifikat när sändningens värde överstiger 55 000-64 000.

I frihandelsavtalet med republiken Korea måste en exportör ha tillstånd när ursprungsvarornas värde i sändningen överstiger 64 000 kr. Anledningen till detta är att i Koreaavtalet finns det inga andra ursprungsintyg än ursprungsdeklarationer upprättade av exportören.

Tullunionsavtal som även detta innebär ett ömsesidigt åtagande. EU har tullunionsavtal med exempelvis Turkiet. Här är kravet att varan ska vara i fri omsättning i Turkiet vilket innebär att varan ska vara förtullad i Turkiet eller EU alternativt inhemsk. För handel med Turkiet använder man sig av ett A.TR-certifikat. Tullunionsavtalet gäller inte kol- och stålprodukter samt vissa jordbruksvaror. För dessa produkter kan man emellertid få förmånsbehandling enligt särskilda frihandelsavtal där ursprunget styrks med varucertifikat EUR.1 eller fakturadeklaration alternativt i vissa fall med varucertifikat EUR-MED eller EUR-MED-fakturadeklaration.

Importlicens och andra tillstånd

För en del varor begränsar EU importen till en viss mängd. För att få importera dessa varor krävs en importlicens och i vissa fall även en exportlicens från avsändarlandet. Varor som kan komma ifråga för importlicenser är exempelvis jordbruksprodukter, textilvaror och järn- och stålvaror. Importlicensen måste finnas tillgänglig vid förtullningen och licenserna utfärdas av ansvarig myndighet. Tullverket utfärdar inga licenser utan är enbart kontrollmyndighet vid gränsen.

Vissa varor är även belagda med restriktioner, så kallade restriktionsvaror. Anledningarna till varför restriktioner finns är:

  • hänsyn till miljön
  • hänsyn till människors hälsa och säkerhet
  • handelspolitiska skäl
  • för att förhindra spridning av djur- och växtsjukdomar.

För att få föra in en restriktionsvara från ett land utanför EU behöver du i regel ett införseltillstånd eller en registrering hos berörd myndighet. Varor som omfattas av restriktioner är exempelvis läkemedel, alkohol, parfymer, tobaksvaror, vapen och explosiva varor samt utrotningshotade växter och djur.

Vid införsel av varor från annat EU-land är endast de två förstnämnda orsakerna i listan ovan aktuella. Varor beställda inom EU behöver du vanligtvis inte anmäla för tullen, dock gäller andra regler när det rör sig om restriktionsvaror såsom vapen, läkemedel och alkohol.

Oavsett om varan beställs från ett EU-land eller ett land utanför EU så bör du i förväg ta reda på vilka regler som gäller för just din specifika vara.

Frigörande av vara - utlämningssedel

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)