Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Passiv förädling

Passiv förädling innebär att du tillfälligt exporterar unionsvaror till ett land utanför EU för bearbetning eller reparation (förädlingsprocesser). Efter bearbetningen återimporterar du sedan varorna (förädlingsprodukterna) tullfritt eller med lägre tull och moms än vid normal import.

Exempel:

Galaxus AB exporterar franskt tyg (unionsvara) från Sverige för bearbetning (förädlingsprocess) i Japan. Galaxus AB återimporterar det bearbetade tyget som kimonos (förädlingsprodukt).

Dessa förutsättningar gäller för att du ska kunna använda passiv förädling:

  • Ditt företag ska vara etablerat i EU.
  • Varorna du återimporterar ska gå att identifiera i de varor du exporterade för bearbetning eller reparation.
  • Tillståndet får inte innebära att tillverkare i EU påverkas negativt, det vill säga de ekonomiska villkoren ska vara uppfyllda.
  • Du ska kunna lämna nödvändiga garantier för ett korrekt genomförande av verksamheten. Du kan inte använda dig av passiv förädling för unionsvaror i följande fall:
  • Du får återbetalning eller slipper betala importtullar för varorna när du exporterar dem.
  • Du har blivit befriad från att betala tull för varorna på grund av deras användning för särskilda ändamål, så länge villkoren för befrielsen fortfarande gäller.
  • Du får exportbidrag eller annan ersättning för varorna när du exporterar dem.

Behöver jag tillstånd?

För att kunna använda passiv förädling måste du ha tillstånd av oss. Tänk på att tillståndet till passiv förädling inte innebär att du slipper betala eventuella antidumpningstullar eller slipper söka importlicens utom då det gäller varor som har ursprung i gemenskapen och i samband med reparationer.

Antidumpningstull är en extratull som under vissa förutsättningar tas ut på import av varor som är dumpade, det vill säga varor som har lägre pris på export än på hemmamarknaden. Importlicens är ett tillstånd som du måste ha om du vill importera vissa varor.

Hur söker jag tillstånd?

Du kan göra din ansökan om passiv förädling på två olika sätt:

  • antingen på särskild ansökningsblankett eller
  • direkt i tulldeklarationen för export när det gäller reparationer.

Läs mer om detta under passiv förädling, tillstånd.

Hur länge gäller mitt tillstånd?

Ett tillstånd till reparation som vi gett genom att vi godtagit din deklaration för export gäller bara för varor i den specifika exportsändningen. I övriga fall får du tillstånd till passiv förädling för den tid du behöver, men maximalt i 3 år.

Normalt börjar tillståndet att gälla från och med den dag vi utfärdar det, men i undantagsfall får du använda det från och med den dag vi tar emot din ansökan. Du har också viss möjlighet att få ett retroaktivt tillstånd. Om du vill ändra något i ditt tillstånd skriver du ett brev till oss. Du upptäcker exempelvis att du inte klarar återimporten inom tidsfristen. Du har då möjlighet att få förlängning för den enstaka sändningen eller ändra i tillståndet.

När tillståndets giltighetstid närmar sig slutet och du vill fortsätta med samma verksamhet, lämnar du in en ny ansökan. Om det inte är några förändringar i förhållande till det tidigare beviljade tillståndet kan du genom ett enkelt brev till oss be om förnyat tillstånd. I annat fall söker du nytt tillstånd på särskild blankett. Om du ändrar företagsnamn, organisationsnummer eller liknande ska du meddela oss.

Vad innebär standardutbytessystemet?

När du skickar ut en vara för reparation kan du använda standardutbytessystemet. Det innebär att du får ta emot en ersättningsvara i stället för att din exportvara repareras och skickas tillbaka.

Inom standardutbytessystemet får du även använda dig av så kallad import i förväg. Det betyder att du kan ta emot en ersättningsvara innan du exporterar varan som ska repareras. Tänk på att den vara du får som ersättning ska motsvara den vara du exporterade. Om den exporterade varan är använd före exporten, ska ersättningsvaran också vara begagnad. Undantaget är om du får ersättningsvaran utan att betala något på grund av ett fabrikationsfel eller ett garantibyte.

Huvudregeln är att ersättningsvaran ska ha:

  • samma varukod som den ersatta varan
  • samma handelskvalitet
  • samma tekniska egenskaper som den exporterade varan skulle haft om den hade reparerats.

Import i förväg

Import i förväg innebär att du får ta emot ersättningsvaror redan innan du exporterar de varor som ska repareras. Du ska ställa säkerhet för tull eller annan skatt. Exporterar du regelbundet varor för reparation i utbyte mot ersättningsprodukter kan du ställa en säkerhet för alla leveranser under en bestämd period. Är du registrerad för moms behöver du bara ställa säkerhet för tull, om inte vi bestämmer annat.

Inom 2 månader från den dag vi tog emot din importdeklaration för ersättningsprodukterna, måste du göra motsvarande export. I fältet Särskilda upplysningar på tulldeklarationen för export anger du den föregående importens tull-id.

Hur anmäler jag mina varor till passiv förädling?

Du påbörjar en passiv förädling när du lämnar en tulldeklaration för tillfällig export. I exportdeklarationen anger du koden C019 och ditt tillståndsnummer i fältet Särskilda upplysningar/Kod om du sökt tillstånd i förväg. Det är också viktigt att du anger rätt förfarandekod i deklarationen.

Uppgifterna i tulldeklarationen, fakturor och följesedlar ska du skriva så att de underlättar identifieringen av exportvarorna respektive förädlingsprodukterna. Varubeskrivningen i deklarationen måste stämma överens med uppgifterna i tillståndet till passiv förädling.

Tänk på att du inte kan exportera mer under passiv förädling än tillståndet medger i fråga om kvantitet och värde.

Exportbevisning

Vid direkt export, det vill säga när exporttullkontoret och utfartstullkontoret är i samma land, är det utfartstullkontoret som stämplar EAD i fält K på framsidan. Detta gäller då som bevis på att ditt gods fysiskt lämnat EU. Vid indirekt export, det vill säga när utfartstullkontoret ligger i ett annat land är exporttullkontoret, sker motsvarande åtgärder elektroniskt i exportkontrollsystemet, ECS.

Beviset på att ditt gods fysiskt lämnat EU får du med post från exporttullkontoret. Beviset skickas endast om du angett koden 30400 i fältet Särskilda upplysningar/Kod, och först då utfartstullkontoret på elektronisk väg meddelat exporttullkontoret att godset lämnat EU.

Hur gör jag vid återimporten?

Du avslutar en passiv förädling när du lämnar en tulldeklaration för import av den bearbetade varan. Tulldeklarationen lämnar du till det tullkontor som står i ditt tillstånd. Tillsammans med importdeklarationen lämnar du exportföljedokumentet EAD och andra handlingar som styrker att exportvarorna ingår i förädlingsprodukterna (till exempel exportfakturor eller kontrakt).

På tulldeklarationen för import är det viktigt att du anger

  • det tull-id som ärendet fick vid exporttillfället
  • tillståndsnumret (om du ansökte direkt i tulldeklaration är exporttull-id och tillståndsnummer samma)
  • rätt förfarandekod.

Tresidig trafik och enhetstillstånd

Tresidig trafik betyder att de förädlade produkterna återimporteras vid ett annat tullkontor än det som varorna exporterades från. Ligger tullkontoren i olika medlemsländer krävs ett så kallat enhetstillstånd. I ansökan om enhetstillstånd är det viktigt att du talar om vilka länder som blir inblandade i export, förädling och återimport. Läs mer under passiv förädling, tillstånd.

Vad ska ingå i tullvärdet vid återimporten?

När du räknar fram tullvärdet för dina återimporterade varor ska du, förutom de bearbetade varornas värde, ta med alla kostnader för:

  • lastning
  • transport
  • försäkring  
  • eventuella andra kostnader

Exempel på andra kostnader är tullhanteringskostnad i bearbetningslandet som du fick betala när varorna skickades från den plats där de bearbetades. Om dina varor blivit behandlade på flera platser är det kostnaderna från den sista platsen du ska ta med. Du ska inte ta med motsvarande kostnader som du hade när varorna skickades till den plats där de bearbetades. När du återimporterar reparerade varor beräknar du tullvärdet på reparationskostnaden.

Exempel:


Galaxus AB skickar ut skinn för skotillverkning i Kina. Dessutom köper företaget skokartonger i Vietnam som skorna ska packas i. För att räkna ut ett korrekt tullvärde måste Galaxus AB ta med både de bearbetade varornas värde och kostnaden för dessa
kartonger, samt kostnader för lastning, transport, försäkring och eventuella andra kostnader.

Vad ska ingå i beskattningsunderlaget för mervärdesskatt vid återimporten?

När du räknar fram beskattningsunderlaget för dina återimporterade varor ska du utgå från varans tullvärde. Till detta värde läggs tull, andra statliga skatter eller avgifter, transportkostnader m.m.

Om mervärdesskatt tidigare tagits ut i Sverige eller annat EU-land för de exporterade varorna, minskas beskattningsunderlaget med beskattningsunderlaget för den uttagna skatten.

Vad är det statistiska värdet?

På tulldeklarationen som du lämnar vid återimporten ska du ange ett statistiskt värde för varan.

Det statistiska värdet är:

  • för reparerade varor, lika med hela varans värde i reparerat skick, plus alla kostnader för lastning, transport och försäkring i samband med återimporten. Det innebär att även om du inte betalar något för reparationen så ingår värdet av denna i det statistiska värdet.
  • för bearbetade varor, lika med hela varans värde i bearbetat skick plus alla kostnader för lastning, transport och försäkring i samband med återimporten. Det innebär oftast att det statistiska värdet = värdet av den exporterade varan + tillfört material + bearbetningskostnaden + fraktkostnaden + försäkring.

Hur räknar jag ut avgifterna?

Vid annan bearbetning än reparation finns det två metoder för att räkna fram hur mycket tull du ska betala vid återimporten. Med den ena metoden räknar du fram skillnadstullen och med den andra metoden beräknar du avgifterna på mervärdet.

Skillnadstull

Skillnadstullen räknar du ut genom att du från det tullbelopp som gäller för importvarorna, räknar av den tull som skulle gällt samma dag för de exporterade varorna. Du betalar mellanskillnaden. Momsen räknar du fram på samma sätt.

Exempel på skillnadstull:


Galaxus AB har exporterat tyg som de efter bearbetning återimporterar som klänningar. Importvaran är värd 12 000 kronor och har tullsatsen 12,4 procent, det vill säga tullbeloppet är 12,4 procent x 12 000 = 1 488 kronor. Exportvaran var värd 5 000 kronor och har tullsatsen 8,6 procent, det vill säga tullbeloppet skulle ha varit 8,6 procent x 5 000 = 430 kronor. Galaxus AB betalar mellanskillnaden, 1 488 — 430 = 1 058 kronor.

Momsen för importvaran är 25 procent x 13 488 = 3 372 kronor. Momsen för exportvaran är 25 procent x 5 430 = 1 357 kronor. Galaxus AB betalar mellanskillnaden, 3 372 — 1 357 = 2 015 kronor. Totalt betalar Galaxus AB 3 073 kronor i tull och moms.

Mervärdemetoden

Du kan begära att få använda mervärdemetoden om dina exporterade varor har ursprung i EU eller om de har förtullats i EU med en tullsats högre än noll. Du räknar fram mervärdet genom att lägga ihop kostnaderna för hela förädlingsprocessen, dvs bearbetnings-, transport- och övriga kostnader. Sedan multiplicerar du mervärdet med den aktuella tullsatsen för din förädlingsprodukt. Momsen beräknar du på mervärdet plus tullen.

Exempel på mervärdemetoden:


Galaxus AB har exporterat tyg som de efter bearbetning återimporterar som klänningar. Importvaran är värd 12 000 kronor och har bearbetats för 6 000 kronor. Transport- och övriga kostnader är 1 000 kronor. Mervärdet är alltså 7 000 kronor. Tullsatsen är 12,4 procent, det vill säga tullbeloppet blir 12,4 procent x 7000 = 868 kronor. Momsen beräknas på 7 000 + 868 = 7 868 kronor, det vill säga momsen blir 25 procent x 7 868 = 1 967 kronor. Totalt betalar Galaxus AB 2 835 kronor i tull och moms.

Reparation utan kostnad

Får du dina varor reparerade utan att betala något för det, behöver du inte heller betala någon tull eller moms vid återimporten. Förutsättningen är att du på något sätt kan styrka att reparationen är gratis.

Annan reparation

Får du dina varor reparerade mot betalning måste du betala tull och moms. Tullen beräknar du på reparationskostnaden. Vid beräkningen använder du tullsatsen för motsvarande vara enligt tulltaxan. Momsen beräknar du på reparationskostnaden plus tullen.

Exempel på reparation mot betalning:


Galaxus AB skickar en kamera till Japan för reparation. Reparationen kostar 3 000 kronor. Tullsatsen är 4,2 procent för en motsvarande kamera enligt tulltaxan. Tullsats 4,2 procent x 3 000 = 126 kronor. Beräkningsgrunden för momsen är 3 000 + 126 = 3 126 kronor. Moms 25 procent x 3 126 = 781 kronor. Galaxus AB får betala 907 kronor i tull och moms.

Passiv förädling av textil- och konfektionsvaror

Vid import av varor från vissa länder, så kallade begränsningsländer, krävs det importlicens. För att underlätta för tekoindustrin inom EU att bearbeta sina varor i dessa länder finns det dock särskilda lönsömnadskvoter, så kallade OPT-kvoter, som inte belastar de vanliga tekokvoterna. OPT-kvoter finns för väv och andra halvfabrikat som förs ut tillfälligt för bearbetning i ett begränsningsland, så kallad ekonomisk passiv förädling. Ansökan om tillstånd till ekonomisk passiv förädling gör du hos Kommerskollegium, kommers.se, som ger så kallat förhandstillstånd. För att få nedsatt tull och skatt måste du söka tillstånd till tullförfarandet passiv förädling hos oss.

Har du fått en felaktig vara?

När du ska skicka tillbaka en vara för reklamation bör du ta kontakt med oss innan du exporterar den. Ska den repareras och återimporteras kan du använda passiv förädling. Återimporterar du inte varan, exempelvis för att den inte går att reparera, så har du möjlighet att ansöka om återbetalning av tull och skatt för den felaktiga varan eller om att få skatterna avskrivna. En sådan ansökan skickar du då in till oss tillsammans med den exportbevisning du har.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)